2011. április 7., csütörtök

Legjobb androidos alkalmazások - Sleep as an Droid. Álom-monitoring

"Az alvás a napi létszükségletünk része" - durrogtathatnám a közhelyeket, de ássunk talán mélyebbre, bemutatva közben a Sleep as an Droid működését és részben az agyunk (cerebrum) tevékenységét, kiemelve az alvás közbeni időszakot.


Twitter

A program a készülék gyorsulásmérőjét, illetve - a fejlettebb - giroszkópját használja a mérésre. Ez kizárólag attól függ, hogy a készülékünkben melyik változat található meg.
"A giroszkóp (más néven pörgettyű) a fizikából ismert perdületmegmaradás törvényét demonstráló eszköz.
A legegyszerűbb változata egy tengely körül szabadon forgó lendkerékből áll. Amikor a kerék forgása közben az eszközt a tengelyre merőleges erőhatás éri, az eszköz „meglepő módon” a tengelyre és a külső erőhatásra egyaránt merőleges irányban fordul el." - Wikipédia

Mi köze a mozdulatainknak az alvásunk méréséhez? A kutatók a megfigyelés alatt a szem körüli izmokat, a végtagok izmait, a szívritmust és a légzés mélységét figyelik, mérik. Alvásunk szakaszokra bontható. Kezdetben még felszínesen szunyókálunk, de a légzés mélyül és a szívfrekvencia csökken és agyunk megkezdi a test hűtését (néha csurom vizes párnával ébredünk). Ez a gyors-szemmozgás-nélküli (Non-Rapid-Eye-Movement, NREM) fázis. Ezalatt folyik a szervezet energia háztartásának visszaállítása, és termelődik a növekedési hormon. Testépítők ezt jól kihasználják.
A következő fázisban indul a buli! A gyors-szemmozgás alvásszakaszban (Rapid Eye Movement, REM) a szemünk vadul cikázik, végtagjaink izmait viszont agyunk kikapcsolja. Bizonyára mindnyájunknak volt már olyan álma, hogy futottunk volna, de egyszerűen nem vitt a lábunk. Az álmodás túlnyomó részt a REM ciklusban történik. Néha sajnálkozunk, hogy olyan mélyen aludtunk, annyira fáradtak voltunk, hogy nem álmodtunk. Általában testi fáradtságnál fordulhat elő, ilyenkor a NREM mélyalvás fázisa van túlsúlyban, és bizony legmélyebb állapotban történő álmokra nem emlékszünk, de mindig álmodunk! Az NREM fázisban átélt álmaink sokszor kihatással vannak az ébredés utáni időszakunkra is egy ideig, a hatása alatt maradhatunk, sőt irányított elalvással bizonyos mértékig tudjuk befolyásolni álmunk tartalmát. A NREM és a REM fázis magyarázata sajnos sok találgatást tartalmaz hivatalosan, vagy nem kötnek mindent az orrunkra. Mindenesetre az agy - elvileg - javítja önmagát, nem pihen, hanem dolgozik. Bizonyos agyi részek aktívabbak.

Az alvásunk ciklusokból áll, a ciklus pedig fázisokra bontható. Egy alvási ciklus kb. 90-120 perces. 4  féle NREM és 1 REM fázisból áll, és ez a ciklus egy éjszakai (normál) alvás során 4-6-szor ismétlődik.

Fázisok:
1. NREM: Félálom, ásítozás, belassulás
2. NREM: Könnyű alvás, test hűtése, agyhullám további lassulása, vázizmok rángása.
3. NREM: Tovább lassul az aktivitása a szerveinknek. Növekedési hormon termelése
4. NREM: Ez a mélyalvás fázis. Szemmozgás nincs, végtagizmok még működőképesek. Növekedési hormon termelése. Innen a legnehezebb felébreszteni valakit. És amikor teljes hipnotikus állapotban vagyunk, akkor jön a következő rész:
5. REM: Álmok, erős agyi aktivitás, élénk szemmozgás, mozgatóizmok bénítása. Innen a legkönnyebb az ébredés
Egy cikluson belül a fázisok sorrendje szigorúan kötött: 1-2-3-4-3-2-1-5. Érdekesség: a REM részben gyakran fel is ébredhetünk pillanatokra, de erre csak ritkán emlékszünk.

A Sleep as an Droid a fázisokra jellemző testmozgást érzékeli, így a lehető legközelebb helyezzük magunkhoz. Először határozzuk meg az ideális alvásigényünket. Mindenkit kérek, hogy ne az interneten található önjelölt orvosok véleményére adjon.


Beállításánál legyünk körültekintőek! Megadhatjuk neki, hogy automatikusan ébresszen, ha úgy látja, hogy kipihentük magunkat és a megfelelő fázisban vagyunk. Itt adhatjuk meg - alapos körültekintés után - a számunkra ideális alvásidőt. Ha szeretnénk, figyelmeztet arra is, hogy ideje ágyba menni.


Extra: Az alkalmazás képes rögzíteni az alvásunk alatti neszeket (Sleep Noise Recording), elsősorban a horkolás rögzítésének céljából. A felvétel nem folyamatos, hanem ha horkolásunk elér egy bizonyos zajszintet, akkor kapcsolja be a hangrögzítést, majd ha a szint alá esik, akkor kikapcsolja. Ne aggódjunk, az SD-re rögzít és megfelelően intelligens. A szintet a Recording volume threshold-ban állíthatjuk (az érték fordítottan arányos az érzékenységgel).


Amire figyeljünk! A program elsötétíti magát, de néha a kijelzőt nem kapcsolja ki. Tegyük ezt meg manuálisan, de figyeljünk arra, hogy ne mozdítsuk el a PDA-t! Célszerű és elegánsabb megoldás a monitoring késleltetése. Ezt a Settings/Delayed sleep tracking résznél állíthatjuk, 0-30 perc között.


Letöltés: Ingyenes, korlátozott verzió a Marketből


Unlock letöltése (1,37 USD):









Forrás: wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése