2011. január 29., szombat

GPS nyomkövető rendszer Android segítségével

A Google szolgáltatásokra építve könnyedén szerelhetünk GPS nyomkövetőt gépjárművünkbe (vagy bárhová, de ezt már az olvasó fantáziájára bízom, ha végzett a cikk olvasásával, és látja a "követelményeket"). Akár mikor megnézhetjük hozzávetőlegesen 30 cm pontossággal, hogy hol tartózkodik a kocsink, vagy hogy merre járt a közelmúltban. És még sok minden mást...


Twitter

Csak saját felelősségre!

Hardver követelmények

Feltételezzük, hogy rendelkezünk már egy Android OS-t futtató PDA-val (és gépkocsival), így ebből indulunk ki.
Szükségünk van másik androidos PDA-ra (most ne szisszenjünk fel, várjuk ki a végét!) és egy vele kompatibilis autóstöltőre. Valamint be kell szereznünk egy SIM kártyát is, amit az előbbi PDA-ba kell helyezni. Elég lehet egy mobilnet kártya is, de én inkább javaslok egy hagyományos feltöltőkártyát, mobilnet szolgáltatással.


Beüzemelés

1. Regisztráljunk az autós PDA-nknak (továbbiakban: PDA2) egy gmail címet. A használatban lévő nem jó, készítsünk újat erre a célra
2. Helyezzük be a SIM kártyát a PDA-ba és állítsuk be rajta az 1. pontban regisztrált gmail fiókot
3. Lépjünk be a Maps alkalmazásba (Google Maps), azon belül a Latitude részbe és engedélyezzük
4. A Latitude részen belül rendeljük hozzá (Add friends) a mindennapi használatra szánt PDA-nkat, (továbbiakban: PDA1) és azon pedig engedélyezzük a kapcsolat kérését! Ezzel megtörtént az összekapcsolás
6. A PDA2-t belátásunk szerint helyezzük el gépjárművünkbe (ha lehet rejtsük el, de ügyeljünk a GPS vétel zavartalanságára), és ne feledkezzünk meg a töltéséről sem (ide kell az autóstöltő)
7. Engedélyezzük a GPS pozíciót és a mobilnet adatforgalmat a PDA2-n
8. Kapcsoljuk be PDA2-n a Maps alkalmazáson beül az "Enable locations history"-t  (menü/Latitude/menü/Privacy)

Kész!

Költségek

Hogy mennyibe kerül mindez? Hogy olcsóbb lenne-e hivatalos GPS nyomkövetőt beszereltetni gépkocsinkba?
Egy használt, "lepukkant" PDA elég nekünk a PDA2 szerepére. Lehetőleg 2.2-es Android OS, vagy újabb legyen rajta. A Huawei olcsó androidos PDA-kat gyárt, de körülnézhetünk az "aproneten" is. Minap láttam egy használt készüléket 21.000 HUF-ért. Mobilnet csomagunkat is körültekintően válasszuk ki. A GPS nyomkövetés nagyon kevés adatforgalmat generál, persze csak akkor, ha kizárólag erre használjuk! Egy 50-100 MB-os csomag elég is lesz nekünk bőven! Számításaim szerint ez a művelet havonta 10-50 MB adatot generál, de ez csak becsült szám! Így a készülék és a töltő ára együtt kb. 25.000-től kezdődik, a SIM feltöltés díja kb. 2000 HUF havonta. Ezzel szemben egy hivatalos GPS nyomkövető még akciósan is 50.000 HUF-ba kerül beszereléssel együtt, és az akciós havi előfizetési díjak is kb. 5.000 HUF körül mozognak. Természetesen mindenki nézzen körül az interneten, és pontosan tájékozódjon a szolgáltatások árairól!


Nyomkövetés PC-n

Ha minden tervszerűen ment, akkor mostanra a kocsinkban (kutyánkon, gyermekünkön, barát/barátnőn) el van helyezve a PDA2, ész szórja nekünk a pozícióját. PC-nken (laptopon, stb...) a Google Latitude szolgáltatással is láthatjuk a GPS helyzetét.Ide a normál (PDA1) gmail acc-unkkal lépjünk be, és az "Ismerősök" között látjuk gépjárművünk (PDA2) pozícióját.


Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy merre volt az autónk a közelmúltban, úgy a Google Latitude szolgáltatásba a PDA2-nk gmail adataival lépjünk be, majd ugorjunk az "Előzmények" fülre. Itt kördiagramban láthatjuk, hogy hol tartózkodott sokat a gépkocsink, valamint a "Megtekintés és kezelés" részben meg is nézhetjük, sőt le is játszhatjuk, hogy merre járt az autónk. Érdemes jobban körülnézni.



Mire használható még?

Nos, ez a kérdés függ a képzelőerőnktől, az Androidtól és az ügyességünktől. Például egy megfelelő GPS tracker segítségével még azt is logolja nekünk a készülék, hogy mennyivel mentünk, mekkora volt a legnagyobb gyorsulásunk, stb. Ha kölcsönadjuk a gépkocsit, akkor távvezérléssel is indíthatunk alkalmazásokat PDA2-nkön. Használhatjuk emellett autós telefon-szettnek is, megfelelő kihangosító berendezéssel. A lehetőségek száma végtelen!



A szerző semmiféle felelősséget nem vállal a fent leírt módszer működésére és az árakra! Csak saját felelősségre!

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése